AHOMEAWAYFROMHOME.NL

A HOME AWAY FROM HOME is een initiatief van het COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester.

A Home Away From Home

A Home Away From Home10 Oct

Special: interview met Wim Reedijk (Expertisecentrum Flexwonen voor Arbeidsmigranten)

Jullie kennen het veld van flexibele huisvestingsconcepten heel goed. Wat voegen deze nieuwe oplossingen toe?
Wim: De bouwsector loopt niet voorop in vernieuwing en neigt snel naar traditionele oplossingen voor nieuwe vraagstukken. Dat geldt zowel voor bouwers als voor exploitanten. Alleen daarom al is het mooi dat veelal jonge ontwerpers en ondernemers zich op de prijsvraag hebben gestort. Hun enthousiasme en oplossingsgerichtheid spat er af. Soms ook een beetje naïviteit, maar dat hoort erbij. Ik zie bij de prijswinnaars interessante dingen op het gebied van materiaalgebruik, duurzaamheid en de configuratie van bouwelementen. Maar ook de sociale dimensie krijgt veel aandacht. Vluchtelingen die hier kunnen blijven, hebben immers meer nodig dan een dak boven hun hoofd.

Over welke andere doelgroepen hebben we het eigenlijk (naast asielzoekers en statushouders) die behoefte hebben flexibele huisvestingsoplossingen?
Wim: Wij schatten dat in Nederland zo’n 1 a 1,5 miljoen kleine huishoudens behoefte hebben aan snel toegankelijke, betaalbare vormen van wonen. We hebben ca. 600.000 studenten in het WO en HBO en ook een deel van de MBO-ers woont zelfstandig, of wil dat. Er zijn zeker 400.000 arbeidsmigranten in Nederland die we hard nodig hebben en dat worden er nog wel meer nu de economie weer aantrekt. Ook de nationale arbeidsmarkt flexibiliseert, waardoor mensen vaak snel en soms tijdelijk ergens anders moeten wonen. Dan hebben we nog zo’n 35.000 echtscheidingen per jaar, 10.000 mensen in de maatschappelijke opvang die weer zelfstandig zouden kunnen wonen en nog verschillende andere woonurgente groepen.

Jullie helpen de teams van A Home away from Home met een masterclass over businessmodellen. Wat is er voor nodig om te zorgen dat we deze concepten zo snel mogelijk terugzien in het straatbeeld van Nederland?
Wim: Sommige winnaars kunnen hun ontwerp misschien zelf verder brengen, maar het lijkt mij ook spannend om hen te koppelen aan bestaande spelers die met hun productiecapaciteit en marketing mogelijk sneller tot resultaat kunnen komen. Het is in ieder geval nodig dat zij als ontwerpers in de huid kruipen van producenten, exploitanten en financiers en een goed doordachte businesscase kunnen laten zien. Als je wil dat iemand geld in jouw idee steekt, zul je met een overtuigend verhaal moeten komen.
A Home Away From Home04 Nov

Verslag versnellingsbijeenkomst 'van prototype naar praktijk'

Woensdag 26 oktober vond in het Stadhuis van Eindhoven de versnellingsbijeenkomst 'van prototype naar praktijk: over de huisvesting van statushouders' plaats. De bijeenkomst was een samenwerking tussen A Home away from Home en Platform Opnieuw Thuis. Klik hieronder op het icoontje om het verslag met een beeldimpressie te bekijken.
lees verder
A Home Away From Home27 Oct

Koninklijk bezoek aan prototypes in Klokgebouw

Dinsdag 24 oktober bracht Koningin Máxima een bezoek aan de prototypes van A Home away from Home in het Klokgebouw. Een hele bijzondere ervaring!
lees verder
A Home Away From Home24 Oct

Prototypes te bewonderen @ DDW

Eindelijk is het zo ver: de prototypes staan op de Dutch Design Week!

lees verder
A Home Away From Home10 Oct

Eervolle vermeldingen te zien tijdens DDW

In de expositie van A Home away from Home in het Klokgebouw zijn naast de prototypes van Re-Settle en ComfortCity ook maquettes te bekijken van de drie eervolle vermeldingen van de prijsvraag A Home away from Home. De ontwerpers van de Domuskoffer, Cliv en MobaCoa zijn hard aan het werk om deze maquettes te produceren.

lees verder
A Home Away From Home12 Sep

Nieuwsbrief: van ontwerp naar impact #1

Via een nieuwsbrief houden we geinteresseerden op de hoogte van de voortgang van A Home away from Home – een initiatief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in samenwerking met Rijksbouwmeester Floris Alkemade. In de nieuwsbrief van 12 september lees je meer over de prototyping en de Dutch Design Week.

lees verder
A Home Away From Home07 Sep

Dutch Design Week in Eindhoven

Op woensdagmiddag 29 juni 2016 zijn de zes winnaars van de ontwerpprijsvraag 'A Home away from Home' bekendgemaakt tijdens een slotbijeenkomst in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Deze teams krijgen nu de kans om hun concept te transformeren tot een prototype op ware grootte. Volg hun voortgang via de 'making-of blog' hieronder!

lees verder