AHOMEAWAYFROMHOME.NL

A HOME AWAY FROM HOME is een initiatief van het COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester.

Winnaars

winnaars_th.pngA Home away from Home (foto: Valerie Kuypers Fotografie)
Op deze pagina ziet u de zes winnaars en de drie eervolle vermeldingen van de prijsvraag A Home away from Home.
In het juryrapport kunt u het verslag van de jury over alle inzendingen van de prijsvraag lezen.

RE-Settle

BuP1017afbeelding1t_th.png

Team:
René van Zuuk - René van Zuuk Architekten BV

Winnaar

categorie: Nieuwbouw


Juryoordeel
“Re-settle is gaaf!” De jury is er duidelijk over, dit is de meest innovatieve inzending op het vlak van nieuwe productietechniek en materiaaltoepassingen. De ontwerpers van Re-Settle kiezen voor een vormentaal die volkomen natuurlijk volgt uit het materiaalgebruik. Daarmee zetten ze een krachtig beeld neer. Maar ook een beeld dat in de jury nog wel wat discussie oplevert. De tent-achtige volumes tonen een totaal ander community-gevoel dan dat uit andere inzendingen spreekt. De inzenders benadrukken het belang van de privacy en raken daarmee een belangrijk punt. Privacy en alleen kunnen zijn is belangrijk voor asielzoekers. Deze polystyreen-huisvesting biedt die mogelijkheid. De sfeer binnenin de unit blijkt prettig, ruimtelijk en licht en levert een heel typerende hoge binnenruimte op. Of werkt het misschien toch ook wel juist een beetje opgesloten voor claustrofoben? Het ontwerp balanceert op deze grens. De jury zou het graag getest zien in de praktijk. De materiaaltoepassing is innovatief en verrassend. Zo duurzaam als maar kan, omdat het geheel met een hete Re-settle draad gesneden wordt uit één blok polystyreen, waarbij geen afval achterblijft en het materiaal voor 96% uit lucht bestaat. De lagen waaruit de tent bestaat zijn verbonden met klittenband, hierdoor is het eenvoudig demontabel. De isolatiewaarde is heel erg hoog en de robuustheid wordt gegarandeerd door het tentdoek, dat ook de lagen schuim door haar voorspanning bij elkaar houdt. Dit kan werken in de context van een Nederlands AZC, maar vooral ook waar ‘opvang in de regio’ is kunnen de Re-settle huizen van grote toegevoegde waarde zijn. En dat met minimale kosten: het materiaal is niet duur en doordat het zo licht en compact is, lijkt transport heel makkelijk. Een winnaar dus.

> Projectdetails

Evolutionary Wooden Houses

BuP1084afbeelding1_th.png

Team:
Jurrian Knijtijzer - Finch Building B.V. Pauline van der Valk - Finch Building B.V. Despo Panayidou - Finch Building B.V. Sam van der Heijde - Finch Building B.V. Adam Duivenvoorden - De Groot Vroomshoop

Winnaar

categorie: Nieuwbouw


Juryoordeel
De makers van Evolutionary Wooden houses hebben hun vondst Finch genoemd -Vink- naar de vogel die volgens Darwin zich optimaal aanpast aan veranderende omstandigheden. Die flexibiliteit en adaptatievermogen herkent de jury sterk in het ontwerp. Het past in veel verschillende omgevingen en contexten en is geschikt voor veel verschillende vormen van bewoning, ook in meerdere lagen boven elkaar. Al wijkt de oplossing op het eerste gezicht niet wezenlijk af van andere containeroplossingen, er is op dit moment weinig beschikbaar dat zó intelligent is uitgedacht en dat slimme duurzame technieken op zo’n overtuigende en vanzelfsprekende manier toepast. Het massieve hout van één wooneenheid is een CO2-buffer voor maar liefst 20 ton CO2. En de makers richten zich ook nadrukkelijk op een gezond binnenklimaat en dat is een sterke verbetering ten opzichte van veel andere aanbieders. In zijn hoofdvorm wijkt de oplossing misschien niet zoveel af van containeroplossingen, architectonisch wel. Het is een mooie oplossing, die echt een aanwinst is voor veel verschillende omgevingen. Hoewel de units tijdelijk kunnen worden geplaatst, kunnen ze volgens de jury evengoed permanent ingezet worden, omdat ze zo goed en mooi zijn dat ze altijd wel een gebruiker zullen vinden. Een woongebouw is een woongebouw, vinden de makers, of dat nou voor asielzoekers is, statushouders, starters of studenten. Deze kwaliteiten bezorgen Evolutionary Wooden Houses een prijs. Geen aanmoedigingsprijs, want de belangstelling van allerlei partijen voor dit ontwerp is al heel groot en het is ver in zijn ontwikkeling. Maar een prijs als erkenning van de grote kwaliteit ervan.

> Projectdetails

Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten

BuP1039afbeelding1t_th.png

Team:
Haiko Meijer - Onix NL Dennis Moet - Gidz Marco Glastra - Stichting Groninger Landschap Hugo Dokter - Stichting Groninger Landschap Peter de Kan - Dékan Mathijs Dijkstra - MD landschapsarchitecten Nanne Bouma - MD landschapsarchitecten Robert Kuiper - Rizoem Jos Roewen - Friso bouwgroep Allart Vogelzang - Onix NL Henri van Hoeve - Onix NL Seline Wijker - Onix NL

Winnaar

categorie: Nieuwbouw


Juryoordeel
Een boerenerf was ooit een soort universum op zich dat werd bevolkt door het boerengezin met knechten en aanhang. Dit potentieel voor levendigheid, gemeenschappelijkheid en integratie wordt overtuigend ingezet in de inzending Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten. De ambitie van de prijsvraag was om de huisvesting van asielzoekers het begin te laten zijn van een oplossing van andere maatschappelijke opgaven. Dit overwegend Groningse team maakt een aannemelijke verbinding met de leegstand van agrarisch vastgoed, de revitalisering van krimpgebieden en met werkgelegenheid. De inzenders nemen een monumentale leegstaande boerderij in een prachtig landschap als casus. Het aankopen van het landschap is relatief goedkoop, het onderhoud op lange termijn is duur. Het wonen en het werk-leertraject in de voedselproductie door asielzoekers is daarom een slimme en wederkerige combinatie. Maar zou het concept ook in andere randprovincies toe te passen zijn? Ontwerptechnisch vindt er volgens de jury niet echt een revolutie plaats. De houten unit van 6x6x6 meter is het resultaat van jarenlange doorontwikkeling, heeft zich al bewezen, maar roept ook nog wel wat vragen op over de precieze toepassing en stapeling. De kas op het dak is interessant, maar nauwelijks uitgewerkt. Veel om nog nieuwsgierig naar te zijn. Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten is een prijswinnaar.

> Projectdetails

SolarCabin - Een dak onder de zon

BuP1227afbeelding1t_th.png

Team:
Arjan de Nooijer - dNArchitectuur Bram Zondag - Bureau Zondag Architectuur Arie Barth - Barth Installatietechniek BV Ewout Barth - Aldonk Plaatwerkindustrie BV Harald Freericks, Marijn van de Werken - KS Profiel BV Eric van Drimmelen - Houtgroep van Drimmelen BV

Winnaar

categorie: Nieuwbouw


Juryoordeel
De inzending Dak onder de zon dient meerdere doelen tegelijk. Naast de opvang van asielzoekers sluit het naadloos aan bij de maatschappelijke behoefte aan duurzaamheid. De woningen produceren meer dan twee keer zo veel energie als ze zelf gebruiken. Een oplossing die volgens de jury op veel interesse kan rekenen bij corporaties en gemeenten. Een dergelijk buurtschap geeft ook wat aan haar omgeving terug: zelf opgewekte stroom. Ook de slimme constructie valt goed bij de jury. Het zorgt voor eenvoudig transport en een razendsnelle bouw. Ook dit ontwerp verenigt het beste van zowel tijdelijkheid als bestendigheid in zich. Hoewel de jury niet zoveel fiducie heeft in de verplaatsbaarheid van de woningen, lijken de mogelijkheden voor tweede bestemmingen heel aannemelijk. Na een start als AZC ligt een toekomst als vakantiehuisje voor de hand. Of simpelweg als batterij die de energie levert voor een ander deel. Na de eerste ronde heeft deze inzending al behoorlijk veel media-aandacht gehad en concrete interesse van particulieren en een woningcorporatie. Dat is te verklaren uit de herkenbaarheid van het ontwerp. Die herkenbaarheid en de goede toepassingsmogelijkheden voor andere doelgroepen zijn volgens de jury een belangrijke kwaliteit van Dak onder de Zon. Naar aanleiding van de aanbevelingen door de jury na de eerste ronde hebben de inzenders hun voorstel verbeterd. Onder andere door een aantrekkelijke en meer geborgen stedenbouwkundige setting. De uitbreiding van het team geeft vertrouwen in de nodige verdere doorontwikkeling.

> Projectdetails

ComfortCity - De Tussenruimte

BiS1058afbeelding1t_th.png

Team:
Anneloes de Koff – Student TU Delft / Pieter Stoutjesdijk – TheNewMakers

Winnaar

categorie: Transformatie


Juryoordeel
‘Een goed doordacht plan en een ijzersterke pitch’, was de eerste reactie van de jury. Op iedere vraag kwam een adequaat antwoord. Het gepresenteerde ontwerp is niet een statisch model, maar een indicatie van de mogelijkheden. Dit flexibele en veranderbare voorstel stemt de jury erg optimistisch. Naast de voorgestelde gebouwen op bedrijfsterreinen, zijn er ook voldoende binnenstedelijke panden die voor dit concept geschikt te maken zijn. Maar ook zijn er wel aanmerkingen: hoe is de interactie met de omgeving en de aantakking aan het stedelijk netwerk te verbeteren? De informele inrichting van het voorstel kan weer op veel instemming rekenen. De open ruimtes en de binnenstraat zijn overtuigend uitgewerkt. Intern bieden ze ook alle kans voor sociale interactie en bedrijvigheid, echt het stad-in-de stad effect. De openbare ruimte tussen buitengevel en de units zelf, is wat onduidelijk. Ventilatie, rookveiligheid en daglichttoetreding vragen om meer uitwerking. Van het nut en de noodzaak van het zelf produceren van gevelelementen door bewoners is de jury niet overtuigd. Het lijkt hun niet het hart van het plan, maar meer een identificatiekwestie. Al met al is het een heel goed en verrassend plan, van professionele kwaliteit. Hoofdinzender Anneloes de Koff is student en ze heeft in deze ronde sterke aanvullende expertise gevonden. Zeker ook door de inbreng van Pieter Stoutjesdijk heeft de technische uitwerking van het bouwsysteem – gebaseerd op CNC-frees technieken – aan kracht gewonnen. En de klimaataspecten en het businessmodel zijn heel goed uitgewerkt. Het ontwerp is prijswinnend goed.

> Projectdetails

Hotel - Nice to meet you!

BiP1296afbeelding1t_th.png

Team:
Rik Tuithof – Studio Rik Tuithof Stephan Verkuijlen – Stephan Verkuijlen architecten Micha de Haas – Architectenbureau Micha de Haas

Winnaar

categorie: Transformatie


Juryoordeel
Dit is een vernieuwende exploitatiestrategie die uitgaat van combinatie van een azc met een hotel. De verdeling van doelgroepen binnen het getransformeerde gebouw is flexibel. De jury gelooft in de haalbaarheid van dit concept, ook door de recente opkomst van nieuwe hotelconcepten. In dat hotelsegment verblijven mensen soms veel langer, de servicing wordt dan aangepast, waardoor de operationele kosten aanmerkelijk lager worden. De support van verschillende partijen, zoals het Student Hotel, bij deze inzending geeft de jury vertrouwen in het slagen van de doorontwikkeling ervan. Wel denkt de jury dat de toepassing beperkt zal blijven tot de grote steden. Het sociale verhaal van de inzending vindt de jury doordacht en realistisch. Ook de aansluiting met de stad via een openbaar programma op de begane grond is overtuigend. Hoteliers waarmee ze spraken leerden de inzenders dat integratie van doelgroepen mooi is, maar dat hotelgasten liever een eigen vleugel hebben en niet direct tussen asielzoekers willen logeren. Integratie dus, maar wel goed georganiseerd waarvoor vooral de begane grond wordt ingezet. Het voorstel is heel flexibel uitgewerkt; er zijn die verschillende gangen in het te transformeren leegstaande gebouw gedacht, die allemaal een aparte looproute vormen. Dat is sterk, maar ook heel duur, qua kosten bijna vergelijkbaar met nieuwbouw. De jury vraagt zich af of dat niet iets eenvoudiger of slimmer opgelost kan worden. De uitgangspunten van het businessplan overtuigen, maar het is wel een uitdaging om te zoeken naar een exploitatie die bedrijfsmatig uitgevoerd kan worden. De jury is benieuwd naar het vervolg en optimistisch over de kansen van dit innovatieve hotelconcept. Optimistisch genoeg om hier een winnaar in te zien.

> Projectdetails

MobaCO-A-

BuP1257afbeelding1t_th.png

Team:
Pantheon Performance Foundation, Michiel Haas - NIBE, Boudewijn Piscaer - SUSTCON, Gerard Hol - Vitruvius Building Solutions, Pim Peters - IMd raadgevende ingenieurs, Isabel Friederichs - Archiview, Jack van der Palen - Archiview, Emma Ringelding - Strips en illustraties, Olga van der Velde - IMd raadgevende ingenieurs, Willem Böttger - Centre of Expertise Biobased Economy, Rick Sieling - E&E advies

Eervolle vermelding

categorie: Nieuwbouw


Juryoordeel
De jury waardeert de kerngedachte, die een beroep doet op het “absorptievermogen” van de maat-
schappij. Mensen worden als meer dan woonconsumenten beschouwt: ze worden woonproducenten. Het gemakkelijk kunnen toevoegen van (tijdelijke) woonvoorzieningen kan ook werken voor categorieën zoals mantelzorgers, ouderen, studenten of nomaden. Uitwerking is wat minder, maar de sociale strategie deugt.

> Projectdetails

DomusKoffer

BiP1074afbeelding1_th.png

Team:
Wardo Tieman - Projektburo Tieman B.V., Remco Reuvers, Arjon Tieman

Eervolle vermelding

categorie: Transformatie


Juryoordeel
De makers van de Domuskoffer gaan ervan uit dat het wonen steeds vluchtiger en tijdelijker wordt. Aardvaste keukens en badkamers met bijbehorend onwrikbaar leidingwerk passen daar niet meer bij. Ze ontwierpen een meubelelement dat voorzieningen in zich draagt en ook het leidingenwerk dat daarbij hoort flexibel maakt. Door de koffer in te brengen in deze prijsvraag introduceren de
makers een adequate oplossing voor een berucht probleem bij transformatie, ook van het COA: de installatietechniek en infrastructuur.

> Projectdetails

CLiv

BiP1080afbeelding1t_th.png

Team:
Martin Huiskes - architect BNA, René Evers - IM-RO Procesmanagement Stedenbouw Landschap BV

Eervolle vermelding

categorie: Transformatie


Juryoordeel
De jury is allereerst te spreken over de vormgeving van woonunit Cliv. Maar ze zijn wel erg klein
uitgevoerd. Dat komt doordat het concept uitgaat van het gezamenlijk gebruik van de ruimtes tussen de units. De keerzijde van het groepsgevoel dat dit ontwerp meebrengt is dat de zelfstandigheid op de tocht kan komen te staan. Over de ruimtelijke configuratie van de inzending is de jury minder enthousiast, die komt wat onbeholpen en overbemeten over. Cliv is als ontwerp voor een individuele
woonunit zeker wel in orde.

> Projectdetails